RECEPTY S NAŠÍM BILTONGEM V POŘADU KLUCI V AKCI

Biltong Premium Video Kluci V Akci

V sobotu, 4. května jste měli možnost v České televizi v pořadu Kluci v akci vidět, jak lze naše sušené hovězí maso Biltong využít při přípravě některých zajímavých pokrmů. Rozhodl jsem se pro jednoduché recepty, které se dají bez obtíží připravit v domácích podmínkách, nejsou náročné na čas a byly mými oblíbenými už v dobách, kdy jsem ještě pobýval v Jihoafrické republice. Hlavní roli hrál tentokrát Biltong prášek neboli Biltong Powder, ale využili jsme i plátky sušeného masa na ozdobu a doplnění výsledných jídel.

S Ondrou a Filipem jsme si tak společnými silami (děkuji velice za pomoc :-) ) připravili domácí Biltong chleba (Biltong brood), dále vynikající a rychlou sýrovo-masovou pomazánku Biltong paté, pro milovníky polévek pak tradiční africkou polévku Biltong room sop v mé lehce rozšířené verzi, a jako tečku pak osvěžující letní salát s grilovanými bramborami "Biltong slaai met gebraaide aartappels“.

Recepty z pořadu tedy uvádím i zde a přeji Vám, ať se vaření vydaří a dobrou chuť!

Andre van Staden

 
Biltong chléb - Biltong Brood

BILTONG CHLÉB (Biltong brood)

Křupavý a vynikající chléb na jihoafrický způsob, doplněný masovým práškem z Biltongu, který mu dodá originální a nevšední chuťový rozměr.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • celozrnnou mouku (550g)
  • hladkou bílou mouku (200g)
  • sáček instantního droždí (1ks)
  • třtinový cukr (2 polévkové lžíce)
  • sůl (1 kávová lžička)
  • mletý koriandr (půl kávové lžičky)
  • Biltong Powder masový prášek (100 g)
  • černé pivo (330ml)
  • podmáslí (220ml)


Postup přípravy:

Nejprve smícháme všechny suché složky, vše dobře promícháme, přilijeme 300ml dobrého černého piva, 220ml kvalitního podmáslí a za pomoci kuchyňského robotu důkladně prohněteme a vytvoříme těsto. Těsto poté vyjmeme a na pracovní desce nebo prkénku posypaném moukou těsto ještě prohněteme ručně, až se nelepí a je hladké. Poté z něj vytvoříme bochánek, který uložíme na pomoučený vál, přikryjeme a necháme důkladně vykynout na teplém místě asi 1-1,5 hodiny. Po vykynutí provedeme na vrchní části bochánku řez ve tvaru kříže, vložíme do předem předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme zhruba jednu hodinu. Po upečení chléb z trouby vyjmeme, necháme ho odpočinout a vychladnout, a až poté nakrájíme.

 
Biltong paté

BILTONG PATÉ (sýrovo-masová pomazánka)

Vydatná pomazánka se základem z tvarohového sýru a Biltong pudru. Je perfektní jako rychlá a výživná večeře či snídaně, nebo k přípravě "jednohubek" pro návštevy či oslavy.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 400 g Cottage sýru
  • 100 g měkkého tvarohu s vysokým obsahem tuku
  • půlku šalotky
  • 1 kávový hrnek Biltong Powder prášku
  • špetku čerstvě drceného pepře
  • špetku mletého Peri-Peri Chilli
  • špetku soli
  • čerstvou citronovou šťávu
  • hrst čerstvé bazalky
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst čerstvého nasekaného koriandru


Postup přípravy:

Nejprve vložíme do misky 400g sýru cottage společně se 100g tučného tvarohu, přidáme masový prášek Biltong Powder a pomocí vidličky důkladně propracujeme a spojíme. Přidáme půlku nasekané šalotky, bazalku, osolíme, opepříme, přidáme špetku mletého Peri-Peri a dobře promícháme. Doplníme nasekanou pažitkou, koriandrem, lehce dochutíme citronovou šťávou a vše ještě nakonec promícháme. Poté pomazánku přendáme na potravinovou fólii, vytvarujeme do válečku a uložíme minimálně na hodinu zatuhnout do lednice. Pomazánku podáváme na pečivu dle chuti a můžeme ji dozdobit buď plátky sušeného masa Biltong, nebo navrch lehce posypat Biltong práškem a nasekanou pažitkou.

 
Biltong polévka room sop

KRÉMOVÁ BILTONG POLÉVKA (Biltong room sop)

Hustá, krémová a vydatná polévka, která velmi zajímavým způsobem spojuje chuť hovězího a aromatických sýrů. S pečivem ideální volba na poctivou večeři a skvělá na zahřátí v zimních měsících.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • Biltong Powder (100g)
  • máslo (100g)
  • šalotka (1ks)
  • česnek (1 stroužek)
  • hladká mouka (3 polévkové lžíce)
  • muškátový oříšek (půl kávové lžičky)
  • mletý koriandr (půl kávové lžičky)
  • čerstvě mletý pepř (půl kávové lžičky)
  • hovězí, případně kuřecí vývar (půl hrnku)
  • mléko (jeden a půl hrnku)
  • sýr s modrou plísní, nastrouhaný (hrst)
  • sýr Cheddar, nastrouhaný (hrst)
  • Sherry víno (2 polévkové lžíce)


Postup přípravy:

V pánvi si rozpustíme máslo, přidáme na jemno pokrájenou červenou cibuli, na jemno nakrájený, nebo prolisovaný česnek a zarestujeme do sklovita. Přidáme špetku čerstvě mletého muškátového ořechu, špetku mletého koriandru, necháme rozvonět, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme vychladnutým hovězím, nebo kuřecím vývarem a vše důkladně rozmícháme metličkou. Přidáme mléko, oba druhy sýrů (trochu si odložíme na dozdobení) a masový prášek Biltong Powder. Za stálého míchání vše spojíme až do zhoustnutí. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře, velmi lehce osolíme a přilijeme Sherry a smetanu ke šlehání. Chvilku vše ještě prohřejeme a podáváme dozdobené tenkými plátky sušeného masa Biltong, trochou strouhaného sýra a lístky čerstvého koriandru.

 
Biltong salát s grilovanými bramborami

BILTONG SALÁT S GRILOVANÝMI BRAMBORAMI (Biltong slaai met gebraaide aartappels)

Pestrý, letní a svěží salát vhodný nejen ke grilovaným masům.

Na přípravu budeme potřebovat:

  • Větší, ve slupce předvařené brambory (6ks)
  • bílý jogurt (1 kelímek)
  • olivový olej
  • tenké plátky sušeného masa Biltong (dle chuti)
  • červená cibule (1 ks)
  • čerstvě nasekanou pažitku (hrst)
  • hladkolistou petržel (hrst)
  • sýr Fetta (hrst)
  • kapary (hrstka)
  • sůl (špetka)
  • čerstvě mletý pepř (špetka)


A dále dle chuti:

  • jahody
  • avokádo
  • červený pomeranč
  • cherry rajčata
  • kuličky granátového jablka
  • lístky koriandru
  • listový salát
  • paprika


Postup přípravy:

Uvařené brambory překrájíme na poloviny, vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem, důkladně, ale s citem promícháme a vložíme na rozpálený gril. Po ugrilování brambory překrájíme na menší kousky, vložíme do talíře, přidáme zeleninu, lehce osolíme, opepříme, jemně promícháme a přidáme ovoce. Lžičkou navrch přidáme bílý jogurt s přidaným sýrem Feta a ozdobíme tenkými plátky sušeného masa Biltong a lístky koriandru.

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.