HISTORIE BILTONGU

 

Toto je příběh o tom, jak se Biltong stal nejvyhledávanější jihoafrickou delikatesou vůbec.

Slovo Biltong pochází z holandských slov "bil", tj. zadní čtvrť, a "tong", což znamená "proužek". Domorodé národy z Jižní Afriky, například Khoikhoi, zjistily, že krájení masa na proužky, ošetření solí a zavěšení do suchého prostředí je účinným způsobem uchování masa. Evropští osadníci dorazili do Jižní Afriky na počátku 17. století a experimentovali s procesem sušení, dodali vinný ocet z vlastních pěstovaných hroznů, slané pečivo a koření.

Biltong je řešením naléhavé potřeby uchování masa v horkém africkém podnebí. Do dnešní podoby ho vyvinuli osadníci sušící Biltong za jízdy na svých vozech při osídlování Jižní Afriky (jak je vidět na obrázku). Maso bylo zavěšeno a sušeno čtrnáct dní, pak bylo zabaleno do pláténka pro pozdější spotřebu, nebo okamžitě s chutí zkonzumováno.

Spousty lidí vyvinulo různé recepty, které byly předávány z generace na generaci. Se současnou emigrací některých obyvatel z JAR se tak Biltong stává známým po celém světě

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.