PŘÍBĚH MÉHO SUŠENÉHO MASA

Andries van Staden - Biltong

MOJE MOTTO A VIZE

Mým mottem je „Don´t just eat to eat", což by se dalo volně přeložit jako „Nejez jen proto, abys jedl“. Mám tím na mysli především to, že je potřeba si vybírat, co jím. Přál bych si, aby se lidé začali soustředit na kvalitu potravin, řešili podrobněji jejich složení a především se zajímali, co svému tělu dodávají právě v podobě jídla, které je každodenní součástí života a ve vysoké míře ovlivňuje také naše zdraví. K tomu se snažím, alespoň v malé míře, přispět právě výrobou svého BILTONGU. Z prvotřídních, přírodních a pečlivě vybraných surovin, poctivým, neuspěchaným postupem přípravy i výroby a s cílem především v 100% dokonalé kvalitě a perfektní chuti.

V souladu s mojí myšlenkou i z úcty k tradici země, ze které pocházím, bych velmi rád všem dopřál poznat, co je to pravé a originální sušené jihoafrické maso BILTONG. Přesně takové, jaké lidé u nás milují už mnoho let. Doufám, že bude chutnat i vám!

20 LET V AFRICE

Born in Africa Made in Czech

Jmenuji se Andries van Staden a narodil jsem se v roce 1983 v Pretorii v Jihoafrické republice. S celou naší rodinou jsem žil u svého dědy, který byl jedním z největších tabákových farmářů v JAR.

Život v prostředí farmy je poměrně tvrdý. Často se těžce pracuje až do pozdních nočních hodin. Nedílnou součástí tohoto života je také lov, který slouží zejména pro zajištění obživy na méně příznivá a náročná roční období. Můj děda i táta byli tedy kromě farmářů také lovci. Jelikož naše rodina byla početná, bylo nutné v zimních měsících, kdy nastává hlavní lovecká sezóna, opatřit dostatek potravy na většinu roku. Díky tomu jsem se s různými úpravami masa setkával již od mladých let, kdy jsem dědovi i otci musel často pomáhat s porcováním a zpracováním ulovené zvěře.

S BILTONGEM OD NAROZENÍ

Andries van Staden - Biltong

S BILTONGEM se u nás doma setkává každý již od útlého věku. Malým dětem se dávají žvýkat kousky sušeného masa (s minimem soli) pro podporu růstu zubů, v mládí a pubertě byl kus BILTONGU v kapse často mé jediné, avšak výživné jídlo pro celodenní venkovní aktivity s kamarády v přírodě, a v dospělosti pak zase samozřejmou součástí všech našich společenských setkání, slavnostních příležitostí, různých výletů, sportovních aktivit a podobně. BILTONG byl však také naším naprosto neodmyslitelným snackem při sledování zápasů ragby, které je v JAR sportem číslo jedna. Dokonce i národní profesionální ragbyový tým má ve svém jídelníčku toto sušené maso pravidelně zařazeno. BILTONG mě, i každého Jihoafričana, provází prakticky celým životem. Pro jeho nesmírnou oblíbenost ho považujeme za národní pochoutku stejně tak, jako Francouzi sýry, Belgičané mušle nebo Japonci sushi. Lze ho u nás zakoupit ve všech řeznictvích v nejrůznějších formách a variantách, a jelikož není zrovna levnou záležitostí, mnoho lidí, tak jako naše rodina, ho pro vlastní potřebu připravuje v domácích podmínkách.

MŮJ ŽIVOT V ČESKÉ REPUBLICE A ZAČÁTKY

Andre van Staden - Biltong

Jižní Afriku jsem poprvé opustil v lednu roku 2004, kdy jsem se vypravil do České republiky. Když letadlo před přistáním pomalu klesalo, viděl jsem všude jen bílo a říkal si, že to asi musí být „ten sníh“. Ano, teprve ve svých 21 letech jsem poprvé na vlastní kůži poznal, jak sníh vypadá a co opravdu znamená slovo zima. (-: Česky jsem uměl jen tři slova a kromě své české přítelkyně, kterou jsem poznal právě v Africe, a za kterou jsem se sem rozhodl natrvalo přistěhovat, jsem zde nikoho neznal. Začátky nebyly lehké… Pracoval jsem jako učitel angličtiny a příležitostný fotograf. Postupně jsem se seznamoval s českou kulturou, lidmi, prostředím a začínalo se mi zde velmi líbit. Také jsem začal vnímat nové možnosti pro svůj dospělý život, které byly mnohem lákavější, než jaké nabízela Jižní Afrika. Na náš BILTONG jsem však ani přesto nemohl zapomenout. Jelikož v ČR se sehnat nedal a jiné (zde minimálně dostupné) typy sušeného masa mě příliš neoslovily, nechával jsem si BILTONG pravidelně posílat od svých rodičů. To však, vzhledem k cenám dopravy, bylo dosti nákladnou záležitostí, a proto jsem se po čase rozhodl postavit si doma malou sušárnu a pustit se do výroby sušeného masa vlastními silami. Tak, jak jsem si to pamatoval z domova. Poté, co jsem jeho přípravu ve svých domácích podmínkách vyladil k dokonalosti, začal jsem s ním seznamovat také své nové přátele a známé při našich setkáních. Jejich nadšení po ochutnání,neutuchající touha po dalších přídělech a zároveň absolutní nedostupnost sušeného masa v takové kvalitě a zpracování na českém trhu mě tehdy poprvé přivedly na myšlenku, že bych mohl BILTONG začít vyrábět ve větším. Od mého příjezdu uběhlo sice již několik dlouhých let, ale v roce 2018 se mi konečně povedlo převést tuto původní myšlenku v realitu a otevřít si svou malou výrobnu sušeného masa na pražském Smíchově.

Andries van Staden

Born In Africa Made In Czech