CO JE BILTONG A JAK POZNAT ORIGINÁL

Biltong je druh sušeného masa původem z Jižní Afriky. Jedná se o tradiční sušené maso s dlouholetou historií, jehož oblíbenost však přetrvává do dnes. Na rozdíl od Jerky, které zde zná většina lidí jako jediné sušené maso, je Biltong sušený v celku, několik dní, za použití výhradně nízkých teplot do 30°C, díky čemuž si zachovává svou vláčnost, nezaměnitelnou chuť, ale rovněž důležité a tělu prospěšné enzymy, které se v mase běžně nacházejí. Má o něco méně „žvýkavou“ konzistenci, vysoký obsah proteinů a nechává vyniknout zejména chuti kvalitního masa a nikoliv v první řadě směsi koření. Konzumuje se jako vydatná svačina, oběd, zdravý snack k vínu nebo pivu, a pro svůj vysoký obsah přírodních proteinů je oblíben také mezi sportovci, kteří potřebují nabrat svalovou hmotu, ale také mezi vyznavači outdoorových aktivit, neboť se pro svou malou hmotnost a velkou vydatnost skvěle hodí na cestování jako dokonalý a především chutný a zdravý zdroj energie.

Biltong ve své zemi původu, aneb jak vypadá originál.

V afrických zemích je Biltong považován za národní pochoutku. Konzumuje se jako vydatná svačina či oběd, nebo jako snack při oslavách a jiných slavnostních příležitostech. Je běžně vyráběn v domácích podmínkách, ale díky své obrovské oblíbenosti a popularitě existuje v Africe mnoho velkých výrobců tohoto sušeného masa.

Obchod Closwa Biltong v JAR

Closwa Biltong Namibia

Biltong od CLOSWA PREMIUM BILTONG Největším výrobcem tohoto sušeného masa v Namibii je CLOSWA BILTONG (https://www.closwa.com/). Jejich produkty lze nalézt téměř ve všech obchodech s potravinami a občerstvením. Výrabí prémiový Biltong, a také oblíbené sušené klobásy Droëwors. Tato firma byla založena již před více než 40-ti lety a dnes je jejich značka absolutním synonymem pro ty nejkvalitnější výrobky. Její maso je možné sehnat i v Evropě, kam první zásilku exportovala již v roce 1980. Jak je vidět na fotografii, v Africe je často oblíbenou verzí Biltongu také varianta s částí ponechaného tuku, neboť jak je obecně známo, tuk je nositelem velké části chutí.

CAPEDELI

Biltong od CAPEDELI BILTONG Dalším velmi známým výrobcem sušeného masa Biltong je společnost Capedeli (http://www.capedeli.co.za), která sídlí v Kapském městě v Jihoafrické republice. Vyrábí tradiční Biltong i sušené Droëwors klobásy z hovězího a pštrosího masa. Jejich výrobky jsou velmi oblíbené především pro svojí stálou kvalitu a nezaměnitelnou chuť. Díky tomu jsou dále rozšířené nejen v Namibii a Tanzanii, ale Capedeli Biltong je ve velkém exportován také do takových částí světa, jako je například Abu Dhabi, Dubaj a Bahrajn ve Spojených arabských emirátech, kde si, jak víme, potrpí pouze na to nejlepší z nejlepšího.

Biltong Premium

Biltong Premium Hovězí Z Jižní Afriky pocházím i já a svůj prémiový Biltong proto připravuji tradičním postupem a podle vlastního receptu naší rodiny. Z úcty ke své zemi, naší národní pochoutce, ale také z obdivu ke svým předkům, vyrábím Biltong přesně tak, jak je to v Jižní Africe zvykem. Pečlivě a bez výjimky dodržuji všechny správné postupy i optimální dobu sušení, používám nejkvalitnější suroviny a prvotřídní hovězí maso výhradně z českých chovů. To proto, abyste i vy měli možnost poznat, co je to opravdu originální a poctivý Biltong. Právě takový, jaký u nás doma všichni známe a milujeme už po mnoho let.

Andre van Staden